Hoe communiceert u met een kind? 


Over het algemeen zijn kinderen van mening dat volwassenen niet echt geïnteresseerd zijn in het communiceren met hun. Dit komt doordat het ouders vaak niet goed lukt. Eigenlijk begrijpen volwassenen het kind niet goed. Het is belangrijk om eerst vooral te luisteren, voordat u gaat communiceren. Hierdoor wordt het contact gemakkelijker en in twee richtingen. Vaak wordt er vooral gesproken over school, pesten en huiswerk. Maar daarnaast hebben kinderen ook behoefte in andere soorten gesprekken.

 

Wanneer u goed wilt communiceren met een kind, is het belangrijk om rekening te houden met gevoeligheid, taalvaardigheid, fantasie en werkelijkheid en sociaal wenselijke antwoorden. Probeer doormiddel van vragen te stellen erachter te komen wat het kind bedoelt. Let hierbij ook op het non-verbale van het kind.

 

Wanneer u iets belangrijks wilt bespreken met een kind, doe dan iets anders ernaast. Door ook een andere bezigheid ernaast te hebben, komt u niet aanvallend over.

 

Als u een vraag stelt, is de manier waarop u de vraag stelt bepalend voor het gevolg van het gesprek. Stel dus vooral open vragen, deze lokken meer informatie uit. Voor kleine kinderen is het vooral prettig om de gesprekken niet te lang te maken vanwege de concentratieboog. De afronding van het gesprek is ook erg belangrijk. Als er bijvoorbeeld een spannend gesprek is geweest, ga dan na de tijd een actieve activiteit doen om te ontladen. Als het kind niet wil praten, accepteer dat.

 

Wanneer u een kind benaderd met respect en bescheidenheid zal het kind sneller geneigd zijn u dingen te vertellen. Die bescheidenheid kunt u vergroten door stil te staan bij de grote prestaties die het kind levert.

 

 Wanneer u communiceert met een kind zorg dan dat u oogcontact houdt. Zo voelt het kind zich gehoord en serieus genomen. Echter kan bij positief contact het oogcontact ook juist vermeden worden om de concentratie te bevorderen.

 

Ten slotte: luister altijd naar uw intuïtie!

 

Veel is er niet bekend over communiceren met kinderen, doordat er nog maar kort onderzoek wordt gedaan naar de communicatie met kinderen. Echter wordt er de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Wanneer u meer informatie zou willen lezen, probeer dan het boek “luister je wel naar mij?”.