Opvoedingsmethode

Werkende ouders hebben minder contact met hun kinderen dan niet-werkende ouders. De Gordon-methode kan ervoor zorgen dat het contact met uw kind optimaal is. Hieronder vindt u communicatietips volgens Gordon.
Gordon-methode
Bij de Gordon-methode is het einddoel dat u beter leert communiceren met uw kinderen. Bij deze methode staat gelijkheid en wederzijds respect centraal. Wanneer er problemen zijn lost u dit samen met uw kinderen op. Over deze opvoedingsmethode wordt ook wel gezegd dat het de democratische opvoedingsstijl betreft, ook wel autoriatieve opvoedingsstijl genoemd.
Grondlegger
De wetenschapper die deze opvoedingsmethode heeft bedacht is de Amerikaanse psycholoog Thomas Gordon (1918-2002). Sinds 1979 is deze opvoedingsmethode erg populair in Nederland.
Belangrijkste uitgangspunten
Het belangrijkste uitgangspunt bij de Gordon methode is gelijkwaardigheid. De kinderen en de ouders zijn gelijkwaardig aan elkaar. De individuen hebben eigen wensen en een eigen inbreng. Volgens de methode wordt het meest effectief opgevoed volgens de volgende punten:
- U luistert naar uw kind en begrijpt wat hij/zij vertelt
- U praat op een niveau die voor beide partijen te begrijpen zijn
- Bij een conflict zijn er geen winnaars of verliezers, maar wordt er gekeken naar een compromis
- Afspraken maken waar iedereen zich vervolgens aan houdt
- Respect hebben voor elkaars normen en waarden
Door uw kinderen op deze manier op te voeden, zult u volgens Gordon een goed resultaat behalen. Hieronder vindt u een aantal voordelen van deze methode:
- Beide partijen krijgen meer zelfvertrouwen
- Er is wederzijds begrip
- De sfeer is beter
- Er zijn minder conflicten aanwezig
- Op het moment dat er wel conflicten aanwezig zijn, is dit beter op te lossen
- Er is een groter verantwoordelijkheidsgevoel aanwezig
Hanteren van de Gordon-methode
Voordat u resultaat kunt behalen, is het belangrijk dat u de onderdelen van de Gordon-methode kunt toepassen. Hieronder kunt u de belangrijke onderdelen lezen:
- Het gedragsraam. U kijkt hierbij naar het gedrag van beide partijen. Op deze manier wordt er een beter beeld geschept over waar het probleem aanwezig is.
- Actief luisteren. Door actief te luisteren naar uw kind is het belangrijk dat u samenvat wat uw kind zegt. Zo kunt u checken of u de boodschap van uw kind goed heeft begrepen. Op deze manier kan miscommunicatie worden voorkomen.
- Ik-boodschap. Hierbij communiceert u op een assertieve manier. U vertelt hoe u de communicatie ervaart en geeft hierbij uw grenzen aan. Door op deze manier de boodschap over te brengen voorkomt u dat de boodschap als aanvallend wordt ervaren.
- Flexibel zijn. Over kunnen schakelen van actief luisteren naar de ik-boodschap.
- Conflicten oplossen. Ook is het belangrijk dat u conflicten op kunt lossen, zowel waarde- als behoefteconflicten.
Een Gordon-training volgen
De Stichting NET (Nederlandse Effectiviteits Trainingen) verzorgt Gordon-trainingen voor verschillende doelgroepen in heel Nederland. Speciaal voor ouders is er de training ‘Effectief omgaan met kinderen’.
Maak jouw eigen website met JouwWeb