Pedagogische stroming

Hier een korte beschrijving over de stroming geesteswetenschappelijke pedagogiek. Hierbij gaat het om de menselijke geest, emoties, empathie, uniciteit en belevingswereld van het kind. En over de pedagogische relatie tussen kind en opvoeder, dat de opvoedingspraktijk centraal staat, pedagogisch eiland, normen en waarden.


De geesteswetenschappelijke pedagogiek gaat van de praktijk van het opvoeden uit en kijkt naar gevoel, emotie en de wil (menselijke geest, emoties, empathie, uniciteit en belevingswereld van het kind). Kinderen moeten los van maatschappelijke invloeden kunnen opgroeien. Ieder uniek kind moet de ruimte krijgen om zich te ontplooien. De persoonlijke benadering van de pedagoog staat centraal, waarbij deze moeite doet om het kind en zijn belevingswereld/gevoelswereld te leren kennen.


Iedere stroming heeft zijn voor- en nadelen; zo ook bij de geesteswetenschappelijke pedagogiek. Een voordeel van deze stroming is dat deze uitgaat van de menselijkheid en alles in dienst stelt van deze menselijkheid. Een nadeel van deze stroming is dat er geen antwoord kan worden gegeven op de vraag ''Hoe kan een kind leren omgaan met de maatschappij?''. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb